Spartathlon

Spartathlon är ett ovanligt lopp av flera anledningar. Dels är det ett så kallat ultramaratonlopp, det vill säga ett lopp vars distans överstiger den normala maratondistansen. Dels baseras loppet på en gammal grekisk legend. Denna legend berättar om Feidippides, som ska ha sprungit från Aten till Sparta på en och en halv dag. Detta gjorde han innan slaget vid Marathon år 490 f.Kr., för att hämta förstärkningar från Spartanerna. Trots hans ansträngningar anlände dock inte Spartanerna förrän slaget redan var avgjort.

Idén till loppet Spartathlon uppstod då fem officerare i Storbritanniens flygvapen, Royal Airforce, bestämde sig för att testa om det faktiskt var möjligt att springa samma sträcka som Feidippides på 36 timmar. Initiativtagare var John Foden, och han var en av de tre officerare faktiskt klarade att springa hela den 250 kilometer långa sträckan. Foden sprang den på 37 timmar. De andra två som klarade det var John McCarthy, som sprang hela sträckan på 39 timmar, och John Scholtens, som sprang den på 34 timmar och 30 minuter. Ett år efter att officerarna själva sprungit sträckan, 1983, arrangerades det första loppet.

AppleMark

AppleMark

Loppet arrangeras vanligtvis på den sista fredagen i september, och brukar börja klockan 7 på morgonen vid Akropolis. Under loppet måste löparna passera 75 checkpointer, som alla har en tidsbegränsning. För att försäkra sig om att deltagarna i loppet är fysiskt utrustade för att klara utmaningarna måste man uppfylla minst ett av dessa krav för att få registrera sig: Man måste ha sprungit ett lopp på mer än 100 kilometer på mindre än 10,5 timmar, man måste ha sprungit ett helt lopp på minst 200 kilometer eller så måste man ha deltagit i Spartathlon och nått checkpointen ”Nestani” vid 172 kilometer på mindre än 24,5 timmar. Vissa tränar således för att kunna delta i utmanande lopp som Spartathlon, medan andra tränar för att se bra ut och kanske få ett mer frodande sexliv. Om du tillhör den andra kategorin, hittar du allt du behöver för sexlivet på Vuxen.se.

Den man som har rekordet för det snabbaste Spartathlon-loppet någonsin är Yiannis Kouros. Han vann det första loppet 1983, på rekordsnabba 20 timmar och 25 minuter. Han har även sprungit i Feidippides hela fotspår utanför tävling, och alltså sprungit från Aten till Sparta och tillbaka igen.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto